automata váltó olajcsere

Miért fontos az automata sebességváltó folyadék cseréje?

Az automata sebességváltóban lévő hajtómű olaj kenőképessége idővel csökken, elöregszik és előidézi a kapcsoló elemek és fogaskerekek kopását. Ezért minden automata váltóval szerelt autónak bizonyos időközönként szüksége van sebességváltó olajcserére, mielőtt megjelenek a problémák első jelei. Szakértők azt javasolják, hogy a hajtóműolajat kb. 60-65 000 km-ként cseréljük ki a szűrővel együtt. A Tiptronic (vagy SteptronicGeartronic), a BMW ZF6HP vagy 8HP automataváltói  sem “élettartam olajat” igényelnek. (Találkoztunk már 40.000 km csereperiódus előírással is japán autóknál.) Szakembereink egy professzionális berendezéssel, a gyári előírásnak megfelelő olajjal el tudják végezni az automata sebességváltó olajcseréjét az Ön járművén.

Az átáramló öblítéses Olajcsere menete az automata sebességváltóban

Az automata váltó olajcsere sokkal bonyolultabb, mint a motorolaj cseréje, és nem csak környezetvédelmi okok miatt, szakemberre van hozzá szükség. Az elhasznált hajtóműolaj ATF (Automatic Transmission Fluid) összegyűjtése, tárolása és ártalmatlanítása speciális felszerelést igényel. Az olajszűrőt és a tömítést is mindig ki kell cserélni. Ehhez az automata sebességváltó-fedelét és a rajta lévő tömítést eltávolítjuk, speciális tisztítószerrel majd sűrített levegővel megtisztítjuk a szabaddá vált kapcsoló elemeket.

precíz gépi automata váltó olajcsere

Az automata váltó olajcserélő berendezéssel nem rendelkező műhelyek egyszerűen betöltik a friss olajat, illetve a szükséges mennyiség kb. 30-50%-át, mert hagyományos módszernél a teljes mennyiség több mint fele a benne lévő szennyeződésekkel, maradványokkal együtt a váltóban és a hűtőben marad. Ezzel szemben az általunk kínált átáramló öblítéses megoldással a teljes mennyiség (kb.95%-ban) lecserélésre kerül, kicseréltük az olajszűrőt és a fedéltömítést is természetesen.

automata váltó olajcsereNéha egy bizonyos tisztítószer adalékot is adunk a régi olajhoz, mielőtt leürítenénk a sebességváltót az olajjáratok belső tisztítása miatt. Meg kell azonban jegyezni, hogy főleg az elhanyagolt karbantartású sebességváltóknál a tisztítószer adalékkal történő öblítés káros is lehet, a feloldott szennyeződések a vezérlő szelepek működését akadályozhatják. Az üzemeltetőnek kell döntenie, hogy ennek kockázatát, az automata váltó szétszerelési költségeit felvállalja-e?

A sebességváltó olajcsere költségei az automata és félautomata, előválasztós, láncos sebességváltó (DSG, ASG, CVT) olajcseréjekor:

Automatikus sebességváltóban az olajcsere ára drágább (átlagosan 110-120.000 Ft), mint a kézi sebességváltóknál a magasabb anyagköltségek és munkaráfordítás miatt. A munka függ a modelltől, beleértve a szétszerelést, a szűrő cseréjét, a motor félmelegítését, a hibamemória kiolvasását és a jó olajszint újbóli beállítását. A vezető cserében jobb kapcsolási és vezetési tulajdonságokat, hosszabb élettartamot és csökkentett üzemanyag-fogyasztás kap.
automata váltó olajszüröJavasoljuk, hogy végeztessék el a hajtóműolaj cseréjét egy bizonyos futásteljesítmény után, akkor is, ha a gyártó nem határoz meg csereintervallumot. Bár hajtóműolaj cseréjének költsége függ az autó típusától, a hajtóműolaj cseréje mindig olcsóbb, mint a teljes hajtómű cseréje vagy megbontásos javítása. Érdeklődjön szervizünkben csereintervallumokról, az esetlegesen már jelentkező károsodás jeleiről és a sebességváltó folyadék csere várható költségeiről.

Azt tanácsoljuk, hogy az sebességváltó olajcserét semmilyen esetben sem végezze el saját maga, vagy olyan szakműhelyben, ahol automata váltó olajcserélő berendezéssel nem rendelkeznek.

Ha megbízható műhelyt keres az automata sebességváltó olajcseréhez, akkor az Autódelta Prémium Gyorsszerviz segít Önnek, kérjen részletes ajánlatot.