Futómű javítás, futómű beállítás

Garantált optimális futómű beállítás

A futómű a gépjárművek biztonsága szempontjából igen lényeges szerkezeti elemekből áll, ezért kialakításuknál a közlekedésbiztonság meghatározó szerepet tölt be. Szervizünk a legmodernebb technológiát képviselő 3D Hofmann futómű állító berendezéssel rendelkezik. A kerekekre szerelt reflektív felületek térbeli mozgását kamerák érzékelik illetve továbbítják a feldolgozó programnak, monitoron jelenik meg a futóműállítás mérési eredménye.

Fontos a kerekek, a teljes futómű  pontos beállítása

A futóműállítással gondoskodunk arról, hogy a futóművek optimálisan legyenek beszabályozva, minél kisebb legyen a gumiabroncsok kopása és jobb legyen fékteljesítmény.

Mindez a takarékosságról és a biztonságról szól

A futóműállítás nem minden autószervizben szerepel a rutinfeladatok között, pedig alapos ok van arra, hogy a szem előtt tartsuk ezt a feladatot, a kerékfelfüggesztés nap mint nap erős terhelésnek van kitéve.

Amikor a kerék egy padkának ütközik, vagy egy kátyúba szalad, – erős ütéseket kap a felfüggesztés. Ezeket a fellépő erőket nem minden esetben viselik el az alkatrészek deformáció nélkül, így gyakran elállítódnak a paraméterek, úgymint a kerékdőlés, az összetartás, vagy az utánfutás.

Amennyiben tapasztaljuk, hogy elállítódott a futómű, keressük fel sürgősen a szakműhelyt, állíttassuk be a helyes értékeket. Mindezek mellett évente kétszer, a gumiabroncsok cseréjekor érdemes ellenőriztetni a futómű geometriát. Ez a vizsgálat egyúttal alkalmas arra is, hogy az autó általános állapotáról is meggyőződjünk, nem szakadt-e ki valamelyik gumiharang, nincs-e olajfolyás, nem lógnak-e a gömbcsuklók, a szilentek vagy a stabilizátor pálcák? A mi rendszerünkben a 99 pontos átvizsgálást ajánljuk, mert ezzel a módszerrel meg tudjuk előzni a későbbi komolyabb költségeket, megjavítjuk a balesetveszélyes részeket.

Tekintve, hogy a lógó futóműművet értelmetlen beállítani, ajánlatot tudunk adni a futómű javításra is. Futóműállításra legtöbbször szükség van minden alvázzal kapcsolatos javítás után. (Kerékcsapágyak, lengéscsillapítók, rugók,  lengőkarok, gömbfejek, stabpálcák, irányzó karok, kormánymű cseréjekor, javításakor.)

Miről vesszük észre, hogy elállítódott a futómű?
 • az autó oldalra húz
 • kormányküllő ferdén áll
 • kopogó hangok a futóművek felől
 • sebességgel arányos csapágy zúgás
 • nyikorgó, visító gumihang
 • megkoptak a gumiabroncsok szélei
 • az egyenetlenül kopott abroncsok erős zajjal futnak

A hibás futómű geometria azon kívül, hogy számtalan problémát, kapcsoló hibát okozhat, mindenek előtt a negatívan befolyásolja a vezetési biztonságot és a gumikopást. Bosszantó probléma és veszélyes is, amikor a kormányt folyton ellen kell tartani, hogy az autó egyenesen haladjon. Még, ha csak a kormányközép áll ferdén, is kellemetlen érzés, rontja a vezetés élményét.

Nem nagyok a költségek még a 3D lézeres beállításnak sem, főleg, ha összehasonlítjuk azokkal a javítási költségekkel, amibe a kerékcsapágyak vagy a ferdére kopott gumiabroncsok cseréje kerülhet.

A helyesen beállított kerékdőlés adja a jármű stabilitását

Azért, hogy az autó minden útviszony mellett egyenesen fusson és könnyen kormányozható legyen,  szükséges, egyebek mellett, hogy a kerekek – egymáshoz képest összehangoltan – dőljenek az úttest síkjához képest.

Futóműbeállítás
 • legújabb komputeres, 3D háromdimenziós, lézersugaras készülék
 • optimális, biztonságos útfekvés
 • helyes viselkedés fékezésnél (nem húz oldalra)
 • optimális nyomtávtartás egyenetlen útburkolaton is
 • biztonságos kanyarvétel (jobb kanyarfekvés)
 • pontos egyenesben tartás
 • az abroncsok idő előtti kopásának kiküszöbölése
 • egyenes menet helyett folyton korrigálnunk kell
Elektronikus asszisztens rendszerek

Egy másik problémás terület, az elektronikus segítségnyújtási rendszerek helyes működése, amelyekkel a modern autókat szerelik fel. Például a sávváltó és a távolsági asszisztens a megfelelő felfüggesztésbe kalibrálva van. Ha az alváz paraméterei megváltoznak, az elektronikus asszisztensek már nem tudják megfelelően elvégezni a feladatukat.

 

Tudta-e Ön, hogy…

 • Mindennemű javítás után – amely a futómű bármely alkatrészének cseréjével, javításával jár – kötelező futóműállításnak kell következnie.
 • A futómű beállítása előtt mindenképpen vizsgáltassa meg a futómű alkatrészeit, illetve a gumiabroncsokat a helyes beállítás érdekében.

Futómű problémájával bátran forduljon szervizünkhöz!