Akkumulátor bevizsgálás, csere

akkumulátor bevizsgálás, csere

Akkumulátor gyorsteszt

Ön tudja, hogy meddig lehet még üzembiztosan használni az akkumulátorát? Az Autódelta Prémium Gyorsszervizben nem csupán egy digitális műszerrel méretheti be akkumulátorát, hanem egy mikroprocesszoros teszterrel, mely megadja az akkumulátor várható élettartamát, így annak pillanatnyi töltöttségi szintjét és élettartamát is megismerheti százalékos arányban kifejezve. Az akkumulátor átvizsgálással együtt elvégezzük a töltés ellenőrzést, a generátor állapotának ellenőrzését. Ebbe bele tartozok természetesen a hosszbordás szíj és a szíjfeszítők vizsgálata, mert mindez befolyásolhatja az akkumulátor  állapotát, élettartamát. Az akkumulátor csere és az átvizsgálás munkadíja ingyenes.

Autódelta 1. tipp

Rendszeres ellenőrzés

Az első fagy előtt feltétlenül ellenőriztesse akkumulátora állapotát. Ilyen szakszerű akkumulátortesztet az Autódelta Szerviz műhelyében végeznek megfelelő készülékekkel. Természetesen előzetes bejelentkezés nélkül, ingyenesen. Tesztbizonylattal.

Autódelta 2. tipp

Biztonsági tanácsok

Az indítóakkumulátorok korszerű és átgondolt áramtároló készülékek. Mindentől eltekintve még mindig az ólom / kénsav-akkumulátorok jelentik az optimális megoldást. A szervizelési és karbantartási munkák során bizonyos óvintézkedéseket be kell tartani:
Bosch BAT415 mikroprocesszoros akkumulátor töltő

 • A töltőgázok robbanásveszélyesek. A töltés alatt tehát tilos a dohányzás, kerülni kell a szikraképződést és a nyílt láng használatát.
 • Az akkumulátorsav maró hatású.
 • Az akkumulátor ki- és beszerelését biztonsági okokból bízza szakemberre. Az akkumulátor cseréjekor pl. törlődnek a fedélzeti komputerbe és az autórádióba tárolt adatok.
 • A központi zár a régi akkumulátor kiszerelésekor lezárhat.
 • A riasztó berendezés működésbe lép, mivel az akkumulátor eltávolítását lopásként érzékeli.

Autódelta 3. tipp

Rendszeres karbantartás

Ön a legnagyobb hidegben ill. melegben is elvárja akkumulátorától, hogy ne hagyja cserben. Erre nem is kerülhet sor, ha előtte Ön sem hagyta cserben akkumulátorát. A biztos indítás érdekében ne mulassza el az akkumulátor rendszeres szervizelését!

 • Rögzítés: Az akkumulátor beszerelését lehetőleg szakember végezze. Ügyelni kell az akkumulátor fix rögzítésére és arra, hogy a saruk jól meg legyenek húzva.
 • Tisztaság: A tiszta akkumulátor nem szenved a kóboráramoktól és kontakthibáktól. Tartsa tehát a felületét szárazon és tisztán. Ez mindenekelőtt a csatlakozó pólusokra vonatkozik, melyeket le kell zsírozni.
 • Elektrolit-szint: Ellenőrizze, hogy az elektrolit szintje mindig néhány milliméterrel a lemezek fölött legyen. Korszerű akkumulátoroknál a házon jelzik a folyadék alsó és felső szintjét. Utántöltésnél ügyelni kell arra, hogy a folyadék ne folyjon ki a készülékből.
 • Akkumulátor lezárása: Ügyeljen arra, hogy a zárókupakok mindig tökéletesen zárjanak.

Autódelta 4. tipp

Indítás nagy hidegben

Nagy hidegben a motorban magas súrlódási ellenállás lép fel, a motor nem akar indulni. Egyidejűleg a hideg miatt az akkumulátor is erőtlenebb, nehézkesebb lesz. Ha olyan hideg van, hogy az indítási problémákat okoz, akkor a következők szerint járjon el:

 • Az egyes indítások ne haladják meg az 5-10 másodpercet.
 • Biztosítson az akkumulátornak az indítások között 1 perc regenerálódási időt.
 • Ismételje meg az indítást.

Egyebekben a karbantartást nem igénylő Banner akkumulátor csekély belső ellenállással bír, amely növeli az indítási feszültséget – megkönnyíti az indítást.

Autódelta 5. tipp

Az olcsó mindig drágább

Bár az indítás segédindító kábelekkel („bikázás”) igen egyszerű, mégis újra meg újra hibákat követünk el.

A helyes eljárás a következő:

 • A segédindító kábelek keresztmetszete legyen megfelelő (szgk-nál 16 mm2) és ne legyenek túl hosszúak, mert az feszültségesést okoz.
 • Ha az induláshoz külső segítség szükséges, ügyeljen a csatlakoztatásra: a piros kábelt a fogadónál és leadónál a plusz pólusra kell csatlakoztatni. A fekete kábelt a leadónál a mínusz pólusra, a fogadónál a testre (karosszéria fém része) kell kapcsolni, a test és pólus közötti távolság min. 30 cm legyen.
 • Ezt követően indítson. Ügyeljen azonban arra, hogy az indítás időtartama ne haladja meg a 15 másodpercet.
 • Ha a motor mégsem indul, várjon egy percet és ismételje meg az eljárást.
 • Ha sikerült a motort beindítani, akkor először a fekete, majd a piros segédindító kábelt csatlakoztassa le.

Figyelem!

Segédindítás közben a leadó jármű motorja ne üzemeljen, mert a feszültségcsúcsok az indítókábel lekötése során tönkre tehetik az elektronikát!

Autódelta 6. tipp

Környezetvédelem

Banner akkumulátorAz Autódelta Szerviz és a Banner erősen elkötelezte magát a környezetvédelem mellett, és a használt akkumulátorokat ennek megfelelően kezelik. Banner az akkumulátorház műanyag granulátumát feldolgozás után a gyártásban újrahasznosítja. Ezért valamennyi Banner akkumulátor PP-házzal készül.

Az Autódelta Szerviz ezt a bölcs intézkedést azzal támogatja, hogy a használt akkumulátorokat visszaveszik és kivétel nélkül Banner akkumulátorokat forgalmaznak. A Banner a használt akkumulátorokat az Autódelta Szerviz műhelyéből elszállítja és környezetkímélő újrahasznosításra bocsájtja.

Call Now Button