Kipufogó csere, javítás, katalizátor felújítás

Optimális kipufogó

A kipufogó fontos feladata a belsőégésű motorok által termelt füstgázok redukálása és a zajcsökkentés. Aki már egyszer elvesztette kipufogóját, pontosan tudja, miről van szó.

Milyen terhelésnek van kitéve a kipufogó?

A kipufogót rendkívül magas hőmérsékletek terhelik.

Rendkívüli mechanikus terheléseket kell kibírnia, mint a kőfelverődés, a só, vagy éppen a motor által keltett rezgések. Mindemellett az égési folyamat során keletkező savas kondenzátumok is marják a kipufogót. Különösen veszélyeztetettek a kevés kilométert futó és hosszabb időre leállított járművek.

A kipufogóval szembeni követelmények:

  • optimális illeszkedés és forma
  • hosszú élettartam
  • optimális motorteljesítmény
  • katalizátoros füstgáztisztítás
  • a lehető legkisebb zajkibocsátás

Kipufogó állapotfelmérésre, javításra, cserére van szüksége? Forduljon szakértő Kollégáinkhoz!

Részecskeszűrő (DPF) felújítás, csere

A katalizátor feladata

A katalizátor feladata az, hogy a motor kipufogógázának károsanyag-tartalmát csökkentse. Ezt azzal éri el, hogy a működése során fellépő magas hőmérsékleten a benne található nemesfémek a káros anyagok egy részét oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká alakítják. Ha a motor beállítása nem a gyári adatoknak megfelelően történik, a katalizátor hatásfoka jelentősen lecsökken, és a katalizátor meg is hibásodhat.

A gyártáskor a nemesfémeket a katalizátor-mag extrudált kerámia méhsejt szerkezetére viszik fel. A kerámia-mag áramlási csatornák százait tartalmazza, ezek biztosítják, hogy az átáramló kipufogógázok a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a katalitikus reakciót létrehozó nemesfémekkel. A reakció csakis közvetlen érintkezés útján jön létre, ha a katalizátor magja szénnel, olajjal vagy ólommal eltömődik, jelentősen lecsökken a katalizátor hatékonysága. Ma a legtöbb katalizátorban szabad átfolyású kerámia méhsejt szerkezetű magot találunk. A gépkocsikon alkalmazott katalizátorok fajtája évjárattól, motorűrtartalomtól és a gépjármű súlyától függ.

Katalizátor cseréjénél forduljon bizalommal szakértőnkhöz!

Call Now Button