Lengéscsillapító csere

Lengéscsillapító mérés, csere

Menetdinamikai illetve kényelemi szempontból, valamint a rugózás élettartama érdekében nagyon fontos, hogy a gépjármű lengése csillapított legyen. A lengéscsillapítók feladata a rugózás által keltett lengések hatásosan való csillapítása, továbbá a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, esetleg előforduló felütések megakadályozása, illetve kisebb amplitúdójú, lassú rugólengésekké való átalakítása.

A lengéscsillapítók legfontosabb szerepe abban áll, hogy a rugózás lengéseit csillapítva a gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. Ezáltal biztosítva a gépkocsi menetstabilitását. A lengéscsillapitók méltatlanul elhanyagolt elemek a hagyományos rugózású járművekben. Pedig saját, és közlekedő társaink biztonsága függ tőlük, hiszen a jármű kanyarban kitörhet az útfelületet elhagyó, pattogó kereket miatt. Ugyan akkor a rendkivűl drága gumiabroncsok is feleslegesen kopnak, élettartamuk a tizedére csökken. A légrugós gépkocsikkal, ahol szemmel látható a gond és hibakód is figyelmeztet könnyű észre venni a hibát.

Szervizünkben az átvizsgálás során először szemrevételezéssel megállapitjuk, van-e olajfolyás vagy olaj szivárgás, nem szakadtak-e a porvédők, majd a fékek mérésével együtt próbapadon elvégezzük a lengéscsillapító mérést, értékeljük az eredményt.

Rendszeresen hitelesített fékpadunk dokumentálja a mérési eredményeket, azokat hozzá rendeli a rendszámhoz, így áttekinthetővé teszi a végzett munkát. Ha a mérési eredményekkel minden rendben van elkerülhetjük a felesleges javitásokat és kiadásokat. A használat során az említett lengéscsillapító porvédők kiszakadhatnak, a felütésgátlók elporladhatnak, ezeket is fontos észrevételezni. Érdemes a porvédő elemeket soron kívül kicserélni, mert jelentősen csökkenthetjük a javítási költséget, megakadályozhatjuk a lengéscsillapítók idő előtti tönkremenetelét.

A hatástalan lengéscsillapítás következményei

A kedvezőtlen úttartás miatt a gumiabroncsok gyakran eltávolodhatnak az útburkolattól:

  • a gépkocsi sodródik
  • a fékút meghosszabbodik
  • a kifejtett vonóerő csökken
  • a gumiabroncsok fokozottan és egyenetlenül kopnak.

Jelentkezzen be akciós lengéscsillapító mérésre szervizünkbe!

Call Now Button