Az automataváltós járművek karbantartása elengedhetetlen a hosszú élettartam és a megbízható működés érdekében. Ezen karbantartási feladatok közül egy kiemelkedően fontos, mégis gyakran elhanyagolt teendő a váltóolaj cseréje. A váltóolaj az automataváltókban kulcsfontosságú szerepet játszik: ken, hűt, és hidraulikus nyomást biztosít a váltó működéséhez. Idővel azonban ez az olaj elöregszik, elveszíti kenőképességét, szennyeződik, ami komoly meghibásodásokhoz vezethet. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért fontos a váltóolajcsere, és miért előnyös ezt szakszerűen, géppel végezni.

AZ AUTOMATAVÁLTÓOLAJ SZEREPE 

Az automataváltók bonyolult mechanikai és hidraulikai rendszerek, amelyek precíziós működése a megfelelő minőségű és állapotú váltóolajtól függ. Az olaj nem csak a súrlódó alkatrészek kenését biztosítja, hanem a váltó hőmérsékletének szabályozásában is részt vesz, elvezetve a keletkező hőt. Emellett a hidraulikus rendszerben lévő nyomás létrehozásához is elengedhetetlen, ami lehetővé teszi a sebességfokozatok váltását.

Miért Fontos a Szakszerű automataváltó olajcsere? 

Az idő múlásával a váltóolaj összetétele megváltozik. Elveszíti kenőképességét, sűrűsége, viszkozitása változik, szennyeződések, kopási részecskék halmozódnak fel benne. Ezek a változások negatívan befolyásolják a váltó működését, csökkentik a hatékonyságot, növelik a kopást, és végül meghibásodáshoz vezethetnek. A szakszerű olajcsere, amely magában foglalja a rendszer teljes kiürítését és friss, a gyártó által ajánlott váltóolajjal való feltöltését, létfontosságú a váltó élettartamának meghosszabbítása és a jármű megbízható működésének fenntartása érdekében.

A GÉPI AUTOMATAVÁLTÓ OLAJCSERE ELŐNYEI 

A modern technológia lehetővé teszi, hogy a váltóolaj cseréjét gépi úton, nagy pontossággal és hatékonysággal végezzük el. A gépi olajcsere során egy speciális berendezés teljesen lecseréli az elhasználódott váltóolajat, miközben eltávolítja a rendszerben felhalmozódott szennyeződéseket és kopási részecskéket.

Ez a módszer számos előnnyel bír:

  • Teljes Olajcsere: A gépi módszerrel a régi olaj közel 100%-át ki lehet cserélni, ellentétben a kézi olajcserével, ahol gyakran maradhat régi, szennyezett olaj a rendszerben.
  • Hatékonyság: A gépi olajcsere gyorsabb és tisztább, minimalizálva a munkafolyamat során keletkező hulladékot.
  • Alapos Tisztítás: A berendezés képes eltávolítani a finom szennyeződéseket és kopási részecskéket is, amelyek ronthatják a váltó teljesítményét.
  • Megnövelt Biztonság: A szakszerűen végzett gépi olajcsere csökkenti a váltóban kialakuló potenciális problémák kockázatát, növelve ezzel a jármű biztonságát.

FONTOS TUDNI!

A szakszerűen, géppel végzett váltóolajcsere nem csak a jármű hosszú távú megbízhatóságát és teljesítményét biztosítja, hanem jelentősen hozzájárul a vezetési élmény javításához és a váltómeghibásodások kockázatának minimalizálásához.

Bár a szolgáltatás költsége magasabb lehet, mint a hagyományos olajcsere, a potenciális megtakarítás a drága javítások és a váltó korai cseréjének elkerülése révén jelentős. Minden automataváltós jármű tulajdonosnak érdemes megfontolnia a gépi olajcserét, mint befektetést járműve hosszú távú egészségébe.

Call Now Button